Trendy v designu jídelních stolů a židlí

Prvotřídní posezení by rád doma každý. Jak ale vše sladit tak, aby vznikl harmonický celek, který bude ctít nejnovější trendy ze světa nábytku? Všimli jsme si, že téma mezi fanoušky dobrého bydlení rezonuje, a tak jsme se pro vás rozhodli sepsat přehled s tipy. Zjistíte, že základem je kvalitní materiál, poradíme vám, jaké stoly a židle jsou hvězdami letošních katalogů s nábytkem a dozvíte se taky něco o dekoracích a jak na ně. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Kvalitní materiál stolu i židlí znamená záruku pohodlného posezení

Kvalitní materiál a konstrukce jsou nezbytné

Při výběru jídelního stolu a židlí je důležité nejen zohlednit jejich design, ale také kvalitu a trvanlivost materiálů a konstrukce. Jídelní sestava je totiž nábytkem, který se používá každý den a je vystaven různým zátěžím, teplotám a vlhkosti. Proto je vhodné zvolit takové materiály a konstrukce, které jsou odolné, snadno se udržují a dlouho si zachovávají svůj vzhled.

Mezi nejčastěji používané materiály pro jídelní stoly a židle patří dřevo, sklo, kov, plast a různé kombinace těchto materiálů. Každý z nich má své výhody i nevýhody, které je třeba zvážit před nákupem.

Dřevo je tradiční a oblíbený materiál pro jídelní sety

Má tři nesporné kvality – je přírodní, hřejivé a kvalitní. Dřevěné stoly a židle jsou pevné, stabilní a mají dlouhou životnost. Dřevo je také snadno opravitelné, pokud dojde k poškrábání nebo poškození povrchu. Nevýhodou dřeva je jeho vyšší cena, citlivost na vlhkost a potřeba pravidelné údržby. Dřevěné stoly a židle je třeba chránit před přímým slunečním světlem, teplem a vlhkostí, které mohou způsobit praskání, deformaci nebo změnu barvy dřeva. Dřevěné stoly a židle je také třeba pravidelně ošetřovat voskem, olejem nebo lakem, aby se udržel jejich lesk a ochrana.

Sklo přináší jiskru a eleganci

Sklo je moderní a materiál a dlouhodobě se drží na špici trendů desek pro jídelní stoly. Působí vzdušně a prostorně. Skleněné stoly jsou vhodné pro menší prostory, protože opticky zvětšují místnost. Sklo je také snadno kombinovatelné s jinými materiály jako kovem, dřevem nebo plastem. Skleněné stoly jsou pevné, odolné vůči teplu a vlhkosti a snadno se čistí. Nevýhodou skla je jeho vyšší cena, křehkost a náchylnost k poškrábání nebo prasknutí. Skleněné stoly je třeba přenášet opatrně a chránit před nárazy nebo pády předmětů. Desky stolů ze skla je také potřeba často leštit, aby se odstranily otisky prstů nebo mastnoty. Pomoct může broušená úprava, kde nejsou vidět tolik.

Kov přežije téměř všechno

Kov je praktický a odolný materiál pro jídelní stoly a židle, který působí industriálně, moderně a minimalisticky. Kovové stoly a židle jsou lehké, pevné, stabilní a mají dlouhou životnost. Kov je také snadno kombinovatelný s jinými materiály jako dřevem, sklem nebo plastem. Kovové stoly a židle jsou odolné vůči teplu, vlhkosti a mechanickému poškození. Nevýhodou kovu je jeho nižší komfort, chladnost na dotek a potenciální riziko rezivění nebo koroze. Kovové stoly a židle je třeba chránit před přímým slunečním světlem, které může způsobit přehřátí nebo vyblednutí barvy. Kovové stoly a židle je také třeba pravidelně čistit a ošetřovat antikorozními prostředky.

Plast je moderní a snese všechno

Plast je nejčastěji levný. Je to univerzální materiál pro jídelní stoly a židle, který působí vesele, hravě a chlubí se mnoha barevnými variantami. Plastové stoly a židle jsou lehké, pevné, snadno přenositelné a skladovatelné, často dokonce stohovatelné. Plast je také snadno tvarovatelný a nabízí širokou škálu barev a designů. Plastové stoly a židle jsou odolné vůči teplu, vlhkosti a mechanickému poškození. Nevýhodou plastu je jeho nižší kvalita, komfort a někdy také životnost. Plastové stoly a židle jsou náchylné k poškrábání, praskání nebo deformaci. Potřebují chránit před přímým slunečním světlem, které může způsobit vyblednutí nebo ztrátu lesku. Plastové stoly a židle je také třeba často čistit, aby se odstranily nečistoty nebo bakterie.

Při výběru jídelního stolu a židlí je tedy třeba zvážit nejen jejich vzhled, ale také jejich funkčnost, pohodlí a údržbu. Každý materiál má své specifické vlastnosti, které ovlivňují kvalitu a trvanlivost jídelní sestavy. Proto je vhodné poradit se s odborníkem nebo si přečíst recenze od ostatních zákazníků, kteří již mají zkušenosti s daným materiálem nebo konstrukcí.

Stolujte ve velkém stylu: tyhle stoly právě letí

Jídelní stůl je nejen místem, kde se scházíme s rodinou a přáteli, ale také důležitým prvkem interiéru. Proto je třeba vybrat stůl, který bude nejen praktický a pohodlný, ale také ladit s celkovým stylem a atmosférou naší jídelny. Jaké jsou tedy aktuální trendy ve vzhledu stolů a jak je zařadit do našeho domova?

Jedním z nejpopulárnějších trendů poslední doby je kombinace různých materiálů a barev. Například stůl s dřevěnou deskou a kovovými nohami vypadá moderně a zajímavě, zatímco stůl s bílou deskou a dřevěnými nohami působí svěže a elegantně. Takové stoly se hodí do různých stylů, od industriálního po skandinávský, a lze je snadno doplnit židlemi v kontrastních barvách nebo materiálech.

Dalším trendem je použití neobvyklých tvarů a designů. Stoly nemusí být jen obdélníkové nebo kulaté, ale mohou mít i oválný, elipsovitý, trojúhelníkový nebo dokonce organický tvar. Tyto stoly přitahují pozornost a dodávají jídelně osobitost a originalitu. Navíc mohou být i více funkční, například stůl s rozkládacím mechanismem nebo se zásuvkami pro úložný prostor.

Pozor, netradiční tvary nábytku jsou často vhodné jen do místností, kde je celkové zařízení koncipované tak, aby se linie nepraly mezi sebou. Naopak potřebujete docílit harmonie. V základu volte mezi rovnými a oblými liniemi, vybírejte mezi pravými úhly a ostrými úhly a slaďte i velikost ploch, které nábytek opticky vytváří.

Posledním trendem, který stojí za zmínku, je návrat k přírodním materiálům a barvám. Dřevo, kámen, sklo, ratan nebo bambus jsou materiály, které vytvářejí útulnou a přívětivou atmosféru v jídelně. Tyto materiály jsou také trvanlivé, ekologické a snadno se udržují. Přírodní barvy jako hnědá, šedá, zelená nebo modrá jsou klidné a harmonické a lze je kombinovat s jinými odstíny nebo doplňky.

Kontrastní nábytek je výraznou pozvánkou k posezení

Jak vidíte, trendy ve vzhledu stolů jsou velmi rozmanité a nabízejí mnoho možností pro zařízení naší jídelny. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli styl, dbejte na to, aby váš stůl byl estetický i pohodlný a aby odpovídal vašim potřebám a preferencím. Pokud si nevíte rady, můžete se mrknout na inspiraci na internet nebo se poradit s bytovým architektem. Záleží na tom, jak moc času a peněz chcete věnovat do příprav, než svou jídelnu vyladíte k dokonalosti. Zároveň myslete na to, že každý místnost může za rok vypadat jinak. Někdy stačí vyměnit dekorace a jeden klíčový kus nábytku a máte vystaráno.

Ergonomie a pohodlí jídelní židle a co by měla a neměla mít

Jídelní židle je nejen součástí jídelního stolu, ale také důležitým prvkem interiéru. Dokonalá jídelní židle by měla dostat plný počet bodů v hodnocení za vzhled, ale také za funkčnost a pohodlí.

Ergonomická jídelní židle by měla:

  • být dostatečně pevná a stabilní, aby unesla váhu kohokoliv v domácnosti a nekývala se nebo nevrzala.
  • být správně vysoká podle výšky toho, kdo na ní bude sedět, a výšky jídelního stolu.
  • být dostatečně široká a hluboká, aby poskytla dostatek prostoru pro sedící osobu. Sedák by měl být minimálně 40 cm široký a 45 cm hluboký. Opěradlo by mělo být minimálně 30 cm vysoké a 40 cm široké.
  • být ergonomicky tvarovaná, aby podporovala správné držení těla a zabránila bolestem zad, krku a ramen. Sedák by měl být mírně prohnutý směrem dopředu, aby nedocházelo k přetížení páteře. Opěradlo by mělo být mírně zakřivené směrem dozadu, aby kopírovalo přirozenou křivku páteře. Područky by měly být vedené tak, aby umožňovaly volné pohyby paží a zároveň podporovaly lokty.
  • být vyrobena z kvalitních a příjemných materiálů, které jsou odolné, snadno čistitelné a nezpůsobují alergie nebo podráždění kůže. Mezi oblíbené materiály patří dřevo, kov, plast, koženka, textil nebo ratan.
  • být příliš tvrdá nebo příliš měkká, aby nedocházelo k proleženinám nebo nedostatečné opoře těla.
  • být příliš vysoká nebo příliš nízká, aby nedocházelo k nepřirozenému ohýbání nohou nebo zvedání ramen.
  • být příliš úzká nebo příliš široká, aby nedocházelo k omezení pohybu nebo pocitu stísněnosti.
  • být příliš rovná nebo příliš zakřivená, aby nedocházelo k deformaci páteře nebo svalovému napětí.
  • být vyrobena z levných nebo nepřirozených materiálů, které jsou křehké, snadno se poškozují nebo vyvolávají alergické reakce.

Jídelní židle by naopak neměla:

  • být příliš tvrdá nebo příliš měkká, aby nedocházelo k proleženinám nebo nedostatečné opoře těla.
  • být příliš vysoká nebo příliš nízká, aby nedocházelo k nepřirozenému ohýbání nohou nebo zvedání ramen.
  • být příliš úzká nebo příliš široká, aby nedocházelo k omezení pohybu nebo pocitu stísněnosti.
  • být příliš rovná nebo příliš zakřivená, aby nedocházelo k deformaci páteře nebo svalovému napětí.
  • být vyrobena z levných nebo nepřirozených materiálů, které jsou křehké, snadno se poškozují nebo vyvolávají alergické reakce.

Pohodlná židle vám dovolí ještě víc si vychutnat jídlo

Jídelní židle je důležitou součástí jídelního prostoru, která ovlivňuje nejen estetiku, ale také pohodlí a zdraví všech, kdo při sezení na ní vychutnávají mistrně připravené delikatesy. Při výběru jídelní židle je třeba dbát na její ergonomii, která zahrnuje pevnost, stabilitu, nastavitelnost, rozměry, tvar a materiál. Ergonomická jídelní židle by měla podporovat správné držení těla, předcházet bolestem a únavě a zároveň ladit s designem jídelního stolu a celého interiéru.

Kombinací různých stylů získáte osobitý vzhled pro jídelnu

Pokud chcete vytvořit jídelnu, která bude odrážet vaši osobnost a vkus, nemusíte se držet jednoho stylu. Můžete kombinovat různé prvky z různých období, kultur nebo trendů a vytvořit tak originální a zajímavý prostor. V této kapitole článku vám představíme několik tipů, jak kombinovat různé styly v designu jídelních stolů a židlí.

1. Zvolte dominantní styl

Aby vaše jídelna nepůsobila chaoticky nebo nepřehledně, je dobré si vybrat jeden styl, který bude tvořit základ vašeho zařízení. Může to být například moderní, klasický, rustikální, industriální nebo skandinávský styl. Podle toho si pak vyberte jídelní stůl a židle, které budou mít charakteristické rysy tohoto stylu.

Pokud si nevíte rady s tím, jaký styl vybrat, nebo si nejste jistí tím, jak vlastně nábytek daného stylu vypadá, mrkněte se na naše jídelní sety nebo jiný nábytek a vyfiltrujte si jej podle stylu. Pak budete mít jasno a můžete se pustit do plánování osobité jídelny.

2. Přidejte kontrastní prvky

Aby vaše jídelna nebyla nudná nebo jednotvárná, je dobré přidat nějaké prvky, které budou kontrastovat s dominantním stylem. Může to být například barva, materiál, tvar nebo vzor. Třeba pokud máte moderní jídelní stůl a židle z kovu nebo skla, můžete je doplnit nějakými dekoracemi z dřeva nebo textilu, které dodají prostoru teplo a útulnost. Nebo pokud máte rustikální jídelní stůl a židle z masivního dřeva, můžete je oživit nějakými barevnými nebo geometrickými doplňky, které přinesou do prostoru svěžest a dynamiku.

Doplňky nemusejí být drahá umělecká díla. Klidně stačí suvenýr z dovolené, dárek od milované osoby nebo třeba poděděný rodinná soška z keramiky. Jádro pudla není v ceně, ale v chytrosti, jak místnost doladit, aby působila osobitě a harmonicky. Když vám to nevyjde napoprvé, zkoušejte to dál. Je to hra, kterou můžete hrát opakovaně a nemá jen jediné správné řešení.

Zapojte do dekorací roční období nebo svátek a máte vyhráno

3. Hrajte si s proporcemi a symetrií

Dalším způsobem, jak kombinovat různé styly v designu jídelních stolů a židlí, je hra si s proporcemi a symetrií. Můžete například použít velký jídelní stůl s malými židlemi nebo naopak. Nebo můžete použít stejný typ židlí kolem stolu, ale v různých barvách nebo materiálech. Nebo můžete použít různé typy židlí kolem stolu, ale se stejnou barvou nebo materiálem. Takto vytvoříte zajímavý vizuální efekt a zvýrazníte jednotlivé kusy nábytku.

Jak už jste se asi dovtípili, můžete pracovat s kontrastem nebo s pojítkem. V případě rozdílných velikostí stolu a židlí je to kontrast, který vykouzlí unikátní vyznění kombinace. Pokud vsadíte na spojovací prvek – například barvu nebo typ židle, můžete nábytek kombinovat svobodněji, aniž by vymizela kontinuita vaší myšlenky. Držíme palce, ať se vám dílo podaří.

4. Dodržujte harmonii a rovnováhu

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli kombinaci stylů v designu jídelních stolů a židlí, je důležité dodržovat harmonii a rovnováhu mezi nimi. To znamená, že by měly být propojeny nějakou společnou linkou, která by je spojovala do celku. To může být například barevná schéma, která by se opakovala v různých prvcích. Nebo to může být téma, které by se odráželo v různých motivech. Nebo to může být nálada, kterou by vyvolávaly různé styly.

Poradíme vám tady jeden osvědčený fígl, díky kterému určitě nešlápnete vedle. Až budete mít rozmyšlené, jak by měla vaše jídelna vypadat, představte nápad dobrému kamarádovi nebo partnerovi. Ideální bude vizualizace. Pokud bude první bezprostřední reakce pozitivní, máte vyhráno. Pokud ne, vyzkoušejte návrh na dalším člověku, kterému věříte. Když ani u něj návrh nepochodí, raději jej upravte, nebo se aspoň doptejte na důvody, proč je nepotěšil. Ušetříte si tím spoustu práce s případným předěláváním.

Doufáme, že vám tyto tipy pomohou vytvořit jídelnu, která bude kombinovat různé styly v designu jídelních stolů a židlí a která bude odrážet vaši osobitost a vkus. Nebojte se experimentovat a zkoušet nové věci. Výsledek vás může mile překvapit.

Nápady pro lepší zážitek ze stolování díky dekoracím

Pokud jste si vybrali svůj jídelní stůl a židle, možná si myslíte, že jste hotovi s designem jídelny. Ale nezapomeňte na další důležité prvky, které mohou zvýšit zážitek ze stolování. Dekorace a příslušenství jsou nejen estetické, ale také praktické a funkční. V této kapitole vám dáme několik nápadů, jak vytvořit útulnou a pohodlnou atmosféru pro vaše hosty i pro sebe.

Dekorace

Dekorace jsou způsob, jak vyjádřit svůj osobní styl a vkus. Můžete si zvolit dekorace, které ladí s barvami, materiály a tvary vašeho nábytku, nebo naopak vytvořit kontrast a zajímavost. Ve finále je to hlavně o vás, ale nám se osvědčily například tyto dekorace

Obrazy, plakáty, fotografie nebo tapety na stěnách

Ty mohou dodat živost, barevnost a téma vaší jídelně. Můžete si vybrat obrazy, které souvisejí s jídlem, například zátiší s ovocem nebo zeleninou, nebo obrazy, které evokují nějakou destinaci nebo kulturu, například francouzskou kavárnu nebo italskou pizzerii. Plakáty a fotografie mohou být také osobní a odrážet vaše zájmy, koníčky nebo vzpomínky. Tapety mohou být jednobarevné nebo vzorované, podle toho, jaký efekt chcete dosáhnout.

V každém případě myslete na to, že můžete kombinovat obrazy, plakáty a například fotografie tak, aby dohromady přidaly vaší zbrusu nové jídelně duši. Je to totiž právě duše a osobité vyznění, které ve finále způsobí, že se s přáteli nebo rodinou budete u stolování cítit skvěle. Proto pečlivě vyberte všechna díla, která vám i ostatním na stěně budou dělat radost. Pak budete vychutnávat každé sousto o to raději.

Zrcadla na stěnách

Zrcadla mohou opticky zvětšit prostor a odrážet světlo. Můžete si vybrat zrcadla různých tvarů a rámečků, například kulatá, oválná, čtvercová nebo obdélníková, dřevěná, kovová nebo plastová. Zrcadla mohou být také umístěna nad jídelním stolem nebo na protilehlé stěně, aby vytvořila dojem hloubky.

K zrcadlům se sluší ještě doplnit pár informací, abyste jejich potenciál dokázali využít na maximum. Ideální umístění je na stěnu proti oknu. Tím, zajistíte, že se ve dne dostatek přirozeného světla odrazí zpět do místnosti, takže skvěle uvidíte na vaše oblíbené dobroty i spolustolovníky. Kromě toho dávejte pozor na tvar zrcadla. Měl by ladit se zbytkem jídelny. Tím zajistíte harmonii celé místnosti.

Spojením obýváku a jídelny doplněné o elegantní zrcadlo získáte krásný interiér

Svíčky, lucerny nebo lampy na stole nebo na okenním parapetu

Tyto zdroje světla mohou vytvořit romantickou, intimní a útulnou atmosféru pro večeři při svitu svíček. Můžete si vybrat svíčky různých velikostí, tvarů a vůní, například voskové, gelové nebo aromatické. Lucerny a lampy mohou být také různých stylů a materiálů, například skleněné, kovové nebo keramické.

Pokud jde o dekorace v podobě osvětlení, raději volte méně kousků se silnějším vyzněním. Nenápadná lampička na čtyřech místech kolem stěn je sice krásným minimalismem, ale na osobitosti zařízení toho moc nepřidá. Takže raději sáhněte po dvou lucerničkách v třetině stolu a máte vystaráno.

Květiny, rostliny nebo bylinky na stole nebo na okenním parapetu

Tyto přírodní prvky mohou dodat čerstvost, vůni a barvu vaší jídelně. Můžete si vybrat květiny podle ročního období, například tulipány na jaře, růže v létě, chryzantémy na podzim nebo vánoční hvězdy v zimě. Rostliny a bylinky mohou být také užitečné pro vaše vaření, například bazalka, petrželka nebo máta.

Dávejte si pozor, abyste při významné návštěvě neudělali přešlap květomluvou. Některé květiny jsou typicky pohřební, a proto není moc dobrý nápad nazdobit jimi jídelnu, když se k vám například chystá na oběd tchán s tchýní nebo pořádáte oslavu babiččiných osmdesátin. Stejně tak světle růžové růže asi nebudou nejvhodnější pro oslavu padesátin nebo žluté květiny pro intimní večeři ve dvou. Však to znáte sami, nebo si to najdete.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste