Vejděte do světa posuvných dveří

1302 Tipy a triky

Kdo má kliku, už se dneska může pyšnit elegantními posuvnými dveřmi. I když v západním světě nepatří do hlavního proudu, se zmenšující se metráží bytů a domů posilují svou pozici. A nemyslete si, že vám tato dveřní alternativa ušetří jen prostor. Umí toho daleko víc. Pohodlně se usaďte, podíváme se společně na všechny výhody šoupacích dveří.

Minimální nároky, maximální komfort

Zařizujete si své bydlení útulně a tak, že má vše své pevné místo? V tom případě zvažte posuvné dveře. Kromě toho, že vám budou při otevření zakrývat část stěny, nepotřebují žádný další prostor. Už nikdy nebudete muset nadávat, že vás někdo praštil dveřmi, nebo že jste nechtě odřeli kus nábytku, který zůstal příliš blízko vchodu do místnosti.

Navíc jsou posuvné dveře elegantní. O tom vědí své především Japonci. Obyvatelé čtyř ostrovů mají většinou velmi malé byty, takže počítají každý centimetr. Nás v Evropě se naštěstí ještě takový problém netýká, ale přesto můžeme ušetřit dost místa, ještě k tomu s trochou krásy navíc.

V čem spočívá krása šoupacích dveří? Předně, jsou nenápadné. Nebo přinejmenším mohou být. Záleží na vás, jaký dekor si zvolíte. Můžete vybrat například jemné světlé odstíny se strukturou napodobující texturu dřeva nebo se vrhnout do sytějších odstínů, jež na první pohled upozorní každého příchozího, že za dveřmi je vaše, a jedině vaše území. Zejména teenageři toto jistě ocení.





Jak je to se soukromím?

Když už jsme zmínili dospívající, nabízí se otázka soukromí. Myslíte si, že je zpoza šoupacích dveří slyšet každé šustnutí včetně šepotu? Není. Je sice pravda, že v porovnání s dubovými masivními dveřmi klasického typu bude přes posuvné dveře slyšet vždy o něco víc, ale nejde o nic, co by narušovalo váš klid nebo soukromí.

Kromě toho na posuvných dveřích můžete mít samozřejmě zámek – stejně jako na těch klasických. Dobrá zpráva je, že existují i zámky, k nimž není nutný klíč. Jednoduše zavřete na doraz a necháte vše ostatní bezpečně za dveřmi. Pokud nebudete chtít, nikdo se k vám do pokoje nedostane. A v případě nebezpečí, které samozřejmě nikomu nepřejeme, lze posuvné dveře vyrazit. Mnohdy snadněji než klasické.

Pro milovníky ticha existuje ještě jedna zajímavá vychytávka. Posuvné dveře si totiž můžete většinou vybrat ve více variantách ukotvení do kolejnice – pojezdu. Jestli máte rádi svůj klid, určitě si připravte o fous víc peněz a investujte je do systému tichého dovírání. Připlatíte si jen pár stovek a rozdíl v hluku je opravdu značný. Zvlášť to doporučujeme všem, kdo se rozhodnou pro šoupačky do ložnice.




Další výhody posuvných dveří

Říkáte si, že to je pořád málo důvodů k tomu, abyste si domů pořídili posuvné dveře? Nevadí. Určitě totiž ještě nekončíme, protože šoupací dveře mají stále pár dalších trumfů. Jedním z nich je velmi jednoduchá instalace. Připevnění posuvných dveří zvládne každý zručnější člověk. V podstatě k tomu budete potřebovat jen základní nářadí a vodováhu. Všechno ostatní je otázka pár desítek minut.

A to nejlepší k instalaci nakonec – nepotřebujete žádné zárubně! Takže pokud jste zrovna dělali stavební úpravy a potřebujete na část dne oddělit například obývák od kuchyňského koutu, neutrácejte zbytečně za futra. Vše zvládnete raz dva s posuvnými dveřmi.

Další oblíbenou možností, jak využít posuvné dveře naplno, je varianta se zrcadlem. V praxi to funguje tak, že je čelní strana dveří osazená obrovským zrcadlem. To využijete hlavně v menších prostorech, a to ze dvou důvodů.

Určitě chcete při každé cestě z domu vypadat co nejlépe. V tom vám mohou hodně pomoct právě posuvné dveře se zrcadlem. Díky tomu, že zrcadlo hravě pojme i nadprůměrně urostlé lidi, můžete se pořádně kouknout, jak vám to zrovna sluší, kdykoliv před odchodem z bytu. A nebojte, do zrcadla se hravě vejdete od hlavy až k patě.

Druhou vychytávkou, kterou šoupací dveře se zrcadlem přinášejí, je světlo. Malé nebo třeba málo osvětlené prostory mají tendenci působit negativně. Pravděpodobně v malém bytě nebudete chtít za každou cenu bourat stěny nebo vyměňovat okna za ještě o trochu větší, než byla ta stávající. I tak ale můžete mít dost světla – třeba i za rohem.

Čelní strana posuvných dveří se zrcadlem totiž tvoří odraznou plochu nevídaných rozměrů. Takže pokud na vaše šoupačky bude dopadat aspoň částečně denní světlo, máte vyhráno. Dva metry čtvereční se specializací zrcadlit se už postarají o šíření paprsků dále. A je jedno, jestli půjde o paprsky sluneční nebo umělé.

Věříme, že jsme vás navnadili a posuvné dveře se pro vás staly vítanou variantou do bytů i domů. Pokud se rovnou chystáte k jejich koupi, tím lépe. Držíme palce, ať se vám povede vybrat co nejhezčí kousek a ať vám doma dobře slouží.

Taky budeme rádi, když se občas ve volné chvilce mrknete k nám na blog, kde najdete další zajímavé články. Třeba vás inspirují k nějaké následující úpravě, aby se vám žilo ještě lépe než doteď.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste