Vybíráme topper krok za krokem – 1. díl

Mladá žena ležící v posteli

Jestli vám slovo topper nic neříká, tak jde o vrchní matraci. Můžete si ji představit jako nižší krycí vrstvu, kterou nastavíte svou stávající matraci. Možná si říkáte, že to není potřeba, protože už jednu matraci v posteli máte. Ale topper je dobrým řešením v případě, že se chcete každou noc královsky vyspat a vaše stávající matrace už je proleželá, tlačí vás nebo zkrátka odsloužila svá nejlepší léta. Topper zvládne za podstatně nižší cenu obnovit komfort, který vaše záda ocení. Abyste si vybrali ten správný kousek, připravili jsme pro vás přehled, na co se při nákupu dívat především. Byla by totiž škoda, kdybyste si například vybrali hezký topper, který vám ale po praktické stránce nebude sedět. A na co se můžete těšit v článku? Začneme přehledem materiálů. Jsou k mání přírodní i syntetické. Pak budeme pokračovat výškou. Ta většinou souvisí s komfortem a cenou. Jako třetí přijde na řadu téma velikosti. A na konci článku vám necháme ještě jeden bonusový tip, aby se vám lépe vybíralo. Příjemné čtení.

Jaký mám zvolit materiál topperu

Materiál je první věcí, kterou byste měli zvažovat. Je to právě on, který bude mít zásadní vliv na váš pocit při usínání, když se po dlouhém a náročném dni dostanete do postele. Podobně jako u klasických matrací i tady můžete vybírat z přírodních materiálů a umělých alternativ. Liší se ale konkrétní provedení. Topper můžete mít například z paměťové pěny, peří, vlny nebo umělých vláken. Zatímco přírodní materiály potěší všechny vyznavače klasiky, umělé vlákno zase udělá radost alergikům, kteří by se na vrchní matraci z peří určitě do růžova nevyspali.

Nasazení topperu

Ale vezměme si materiály pěkně popořádku. Pokud patříte mezi lidi, které často bolí záda nebo klouby, bude pro vás výhodná paměťová pěna. Není to sice lék na vaši bolest, ale v každém případě získáte vrchní matraci, která se vytvaruje přesně podle potřeb vašeho těla. Pokud pod ní nebudete mít vyloženě nekvalitní základovou matraci, mělo by to výrazně ulevit vašim zádům i kloubům. Jestli patříte mezi zimomřivé lidi a netrpíte alergií na peří nebo vlnu, volte topper z těchto materiálů. Jsou spolehlivé, pevné a dlouho vydrží bez ztráty kvality. Navíc skvěle udržují teplo, takže můžete zapomenout na nepříjemný pocit chladu, kdykoliv ve větrané ložnici ulehnete ke spánku. Vzhledem k měkkosti obou přírodních materiálů se navíc budete cítit jako na obláčku, na kterém spokojeně proletíte nocí až ke svítání.

V případě umělých vláken se bavíme nejčastěji o dutém vlákně nebo mikrovlákně. I z těchto dvou materiálů se dělají toppery. Určitě víte, že se stejný materiál v ložnici dá najít i ve výplni peřin nebo polštářů. Obě vlákna krásně drží teplo, a přitom vytvářejí prodyšné prostředí, kde nehrozí nadměrné pocení. Ocení je hlavně alergici, kteří by na topperu z peří nebo vlny trpěli. Ale umělé vlákno mohou určitě využít i všichni ostatní. Kromě jiného jsou to také lehké materiály, takže se při přenášení topperu nenadřete. Pokud se rozhodnete pro umělé vlákno, měli byste vědět, že toppery z mikrovlákna jsou měkké a duté vlákno nabízí lepší podporu páteře. I přes tento přehled materiálů vrchních matrací doporučujeme vyzkoušet si topper na vlastní kůži. Podobně jako když vybíráte klasickou matraci. Stačí si na topper na pár minut lehnout a budete vědět, jestli vám padne.

Jakou mám volit výšku topperu

Obecně by se dalo říct, že čím vyšší topper bude, tím větší podporu zádům i celému tělu nabídne. Ale není to tak jednoduché. Samozřejmě má na věc vliv i použitý materiál, jak jsme už nastínili v předešlé části článku. Standardní výška topperu se pohybuje mezi 5 a 10 centimetry. Takové kousky nabízejí dostatečnou podporu páteři a záleží jen na vás, jak moc vysoký komfort si pro svůj spánek přejete. Vyšší toppery existují taky, ale počítejte s tím, že čím vyšší vrchní matrace bude, tím vyšší bude i celková pocitová teplota. Takže pokud patříte mezi zmrzlíky, může se vám hodit spíš vyšší topper, naopak pro horkokrevné lidi doporučujeme spíš tenčí variantu.

Nižší topper na matraci

Mezi toppery s největší výškou patří hlavně ty z paměťové pěny. Je to skvělá volba pro všechny lidi, kteří mají problémy s páteří, bolestí zad nebo kloubů. Nejčastěji v této kategorii narazíte na toppery vysoké 7 a více centimetrů. Paměťová pěna je velmi pružná, takže vám uhne nejméně o několik centimetrů všude tam, kde to bude potřeba. Pokud máte vystouplé kosti, paměťová pěna topperu se postará o ztlumení míst, na která je vyvíjený největší tlak. Ve výsledku se pak ráno probudíte uvolněnější a bez bolestí, které vás doteď zužovaly kvůli nedostatečným schopnostem vaší stávající matrace.

Pomocí topperu můžete taky upravit pocitovou tuhost své matrace. Čím vyšší topper zvolíte, tím měkčí bude celkový dojem. To platí pro všechny materiály, ze kterých se vyrábí. Ale dejte si pozor na příliš vysoké toppery. Ty, které atakují tloušťkou 10 cm, nebo jsou dokonce silnější, vám pak nemusejí nabídnout dostatečnou oporu, aby vaše páteř byla v ideální pozici. Kromě toho podstatně zvýší lehací plochu postele. Tím se můžete dostat do situace, že se vám bude z vyšší postele jinak vstávat. Pokud máte nízkou postel, nebude to problém, protože změna bude k lepšímu. Z vysoké postele s vysokým topperem ale budete muset spíš seskakovat než vstávat. A to nechcete. Proto doporučujeme toppery s výškou 5–10 cm. Ty optimálně vylepší kvalitu vaší stávající matrace a zároveň nebudou mít nevýhody.

Jak velký topper potřebuju

Velikost vrchní matrace zjednodušeně odpovídá rozměrům postele nebo klasické matrace. Akorát musíte myslet na to, že každý výrobce může mít trochu jinou míru. Ve výsledku by se ale neměly matrace s topperem lišit o víc než jeden nebo dva centimetry. To je na průměrném jednolůžku i dvojlůžku zanedbatelný rozdíl, který vám určitě na komfortu při spaní neubere. Přesto si raději před nákupem změřte, jaké jsou skutečné rozměry vaší postele a matrace. Možná vás překvapí, že rozměry nejsou přesně takové, jaké uváděl výrobce postele nebo matrace.

Spokojené spící dítě

Pokud máte doma atypickou postel, kde je rozměr jiný, budete se muset poohlídnout po prodejcích, kteří prodávají toppery na míru. Pravděpodobně budete mít o něco užší výběr, zato můžete narazit na univerzální možnost přizpůsobení rozměrů i tvaru. Tím se vám vyřeší problémy s nadměrnou délkou postele, která dnes nebývá ničím výjimečným. Časté jsou například prodloužené délky na 220 nebo 230 cm. Pokud jde o šířku, většinou na problém nenarazíte. Toppery jsou k mání od nejužších 80 cm až po nejširších 200 cm. O nadměrných velikostech v šířce platí to samé, co jsme si už řekli v délce.

Jestli máte speciálně tvarovanou postel, do které potřebujete speciálně tvarovanou taky matraci, asi tušíte, jak to bude s topperem. Ideální je stav, kdy vrchní matrace nepřečnívá přes okraj postele. Tím se vyhnete ztíženému vstávání, ulehání i průchodu kolem postele kdykoliv během dne. Proto doporučujeme v těchto případech oslovit specializované prodejce, kteří dokážou topper vyrobit nebo sehnat na míru vašim potřebám. Pak budete mít jistotu, že vám topper dobře poslouží, aniž byste museli v jiném ohledu snášet jakékoliv nepohodlí.

Dejte si pozor na správnou podporu těla

Bonusový tip tentokrát budeme věnovat správnému odporu matrace po ulehnutí. Existuje pár pravidel, která by měla dobrá matrace nebo topper dodržet. Sice je pravda, že tuhost podpory je hodnocená individuálně tak, že je na vás matrace moc měkká, nebo naopak moc tvrdá. Ale ve skutečnosti nejde ani tak o subjektivní pocit, nýbrž o funkční vlastnosti a správnou oporu pro páteř a klouby. Správná matrace i topper musejí podepřít páteř i klouby dostatečně, aby nedošlo k tlakům nebo prohnutí tam, kde nemá. Je to poměrně těžké odhadnout i při osobním zkoušení matrace nebo topperu.

Mladá žena ležící na posteli

Pokud chcete mít jistotu, že vše dopadne dobře, poraďte se s odborníkem na spánek. Ten vám na základě vaší váhy, výšky a typu postavy doporučí materiál, výšku i tuhost topperu. Tím zajistíte, že se ráno budete vždy probouzet svěží a nebudou vás bolet záda ani tlačit klouby. Možná si říkáte, že byste mohli takový krok přeskočit a zkusit štěstí prostým výběrem. To samozřejmě jde. Pak doporučujeme volit topper z paměťové pěny, která nejlépe zareaguje na tvar vašeho těla. Dokáže krásně obemknout všechny výčnělky a tlakové body tak, aby vás ráno nic nebolelo.

Tím jsme se dostali až na konec první části našeho článku. Teď už byste měli mít jasno v tom, jaký materiál, výšku a velikost topperu zvolíte. Pokud ještě váháte, obraťte se na odborníky nebo zkuste najít další informace. Určitě průzkum před nákupem nepodceňte. Vaše záda vám pak budou vděčná za parádní oporu během celé doby spánku. A až budete mít vybráno a nakoupeno, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Najdete v nich zajímavosti nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste