Zařizujeme malou ložnici – 3. díl

275 Ložnice inspirace , Trendy

Posledně jsme vám prozradili něco o úložném prostoru v záhlaví postele, dali jsme vám tip na šatní skříně a maximální využití výklenků. V tomto díle se podíváme na další zajímavosti, které se vám můžou doma hodit. Můžete se těšit třeba na tipy na úložný prostor zavěšený na stěně, chytrý kontrast žluté a bílé pro optické zvětšení prostoru nebo na zajímavé nástěnné osvětlení. Už se těšíte? Tak se na všechno pojďme podívat podrobněji.

Zdvihněte úložný prostor z podlahy na zeď

V ložnici chtě nechtě potřebujeme úložný prostor. Aspoň na ty nejdůležitější věci v pokoji musí být skříňka nebo noční stolek. Ale ty vždycky zaberou část místnosti, takže na konec může být podlaha nepříjemně zaskládaná vším možným nábytkem, pro který pomalu není kudy projít. Naštěstí bytoví architekti dávno našli elegantní řešení, jak se takovým nepříjemnostem vyhnout. A vy ho určitě můžete doma využít taky.

Představte si například malou skříňku, třeba s šuplíkem a hlavním prostorem uzavíratelným dvířky. To je nepochybně praktický kousek nábytku, který se hodí nejen v ložnici. Ale v malé ložnici na něj už někdy není dost místa. To vyřešíte jednoduše tím, že celou skříňku zavěsíte na stěnu. Pozor, není to o tom vybrat si výšku náhodně. Volte ji tak, abyste se při sezení vešli pohodlně nohama pod spodní okraj skříňky. Naopak na horní desku můžete položit zrcátko či jiné drobnosti, abyste je pak měli při sezení po ruce.

Takováto mírně vyvýšená skříňka dokáže úspěšně nahradit jednoduchý toaletní stolek. Pohodlně se pod ní uklízí, protože visí ve vzduchu. Takže se nemusíte obávat nahromaděného prachu pod nábytkem. A když vyberete elegantní dřevěné provedení se zaoblenými rohy, nehrozí vám ani nehoda, až se budete chystat na kutě po bujarém večírku nebo narozeninové oslavě ve velkém stylu. Je to minimalistické řešení, které do malé ložnice padne jako ulité. Uvidíte sami.

Vykouzlete zdání prostoru pomocí vymalování

Malá a temná místnost nikdy nebude působit útulně, lákavě ani prostorně. To ale naštěstí nemusí platit pro vaši ložnici. I když nevyniká v metrech čtverečních, může ve výsledku lahodit oku a působit vzdušněji, než si možná myslíte. Stačí využít chytrou kombinaci barev, které dokážou prozářit prostor. My doporučujeme kombinaci bílé a žluté. Neutrální bílá nechá žlutou vyniknout a obě světlé barvy vzbuzují zdání většího prostoru, než vaše ložnice ve skutečnosti nabízí.

Ideální variantou je bílá podlaha. Elegantní jsou například dřevěná prkna, která jen natřete na bílo. Ale můžete využít i jiný typ, na který jste doma zvyklí. Pokud máte podlahu hodně světlou, ale ne bílou, nevadí to. Efekt bude fungovat i tak. Čistě bílá je ale silnější. Stejně světlý budete potřebovat i strop a horní polovinu stěn. Jednoduše je vymalujete nebo necháte vybílit profesionálem tak, abyste uprostřed výšky zdí měli jasnou vodorovnou linii, pod kterou bude až k zemi následovat sytá světle žlutá.

Výsledkem bude letně vypadající ložnice, která na vás bude působit příjemně a pozitivně. Nezapomeňte pak žlutou a bílou barvu promítnout i do veškerého vybavení v ložnici. Může to být třeba obraz na stěně, žlutá květina ve váze nebo dekorativní povlečení na polštářích a peřinách. Velmi elegantní je taky žluto-bílý nebo krémový a žlutý kobereček u nohou postele. Stejně tak sladěný závěs nebo hrnek na nočním stolku. Konkrétní kombinace už necháme na vás a vaší fantazii.

Ušetřete místo díky nástěnné lampičce

Hodně lidí si rádo čte v posteli. A i když to mnozí lékaři nedoporučují, stejně se sem tam s mobilem, knihou nebo časopisem v posteli přistihneme skoro všichni. Tak, teď když už máme vyložené karty na stole, je na čase vymyslet, jak ušetřit místo v ložnici, abychom si mohli na noční stolek odložit knihu, časopis nebo i mobilní telefon. Řešení je velmi jednoduché. Stačí lampičku na čtení připevnit rovnou na stěnu vedle postele. Nebude tak podstavcem zabírat místo na nočním stolku.

Ale co vypadá triviálně, tak jednoduché být nemusí. Pokud jde o funkčnost, je to brnkačka. Ale na druhou stranu nám jde i estetiku a ladění všech prvků v místnosti. Přesně tohle je důležité dobře promyslet, než se rozhodnete koupit konkrétní nástěnnou lampičku. Ideální je varianta, která přesně sedne do stylu, jakým máte vybavenou ložnici. A když nic takového najít nedokážete, zvolte neutrální a minimalistickou lampičku, která nebude moc vyčuhovat mezi ostatními kousky nábytku.

Jendu praktickou drobnost si ale přece jen neodpustíme zmínit. Na lampičku totiž musíte pohodlně dosáhnout z postele. Pokud by to tak nebylo, ve skutečnosti by vám moc starostí neušetřila. Takže ji nepřipevňujte moc daleko. A pokud chcete mít vše pod kontrolou, zkuste modely se stmívatelnými žárovkami. Speciálně v ložnici je to bezva věc. Když se v noci budete chtít projít na noční svačinku, neoslní vás plnou dávkou světla, ale naopak vás podpoří jemným přísvitem.

Pozvedněte svůj úložný prostor díky žebříkovým policím

Opět platí, že v malé ložnici musíte využívat prostor směrem vzhůru. Podlaha svými metry na všechno nestačí, takže je to jediné rozumné řešení. To ale neznamená, že musí ve finále pokoj vypadat ošklivě nebo přeplněně. Nějaké tipy už jsme vám k tomu dali. Teď máme jeden parádnický, který kromě praktických polic nabízí i eleganci a vzdušnost. Je to žebříková police, která krásně odstupňuje všechny uložené věci.

Můžete si ji představit jako lehce šikmo opřený žebřík. U zdi má proto ve spodních částech o něco hlubší poličky, kdežto s každým stupněm nahoru jsou police mělčí. Tahle dynamika je moderní a krásně sedí nejen do ložnice. V každém případě má v ložnici své využití nejen na drobné dekorativní předměty. Naopak, zvládne uskladnit cokoliv, co nepotřebuje být uvnitř uzavíratelného prostoru. A je ideální na pěkné předměty, které mají být vidět.

Pokud jde o barvu, doporučujeme něco neutrálního – třeba bílou, černou nebo světlé odstíny šedé. Samotný kousek nábytku už je totiž dost výrazný i bez dalšího zvýraznění barvou. Ale pokud chcete místnost ladit do jedné syté barvy, můžete toho naopak využít a bočnice, případně i police, natřít třeba žlutě nebo zeleně. Raději se ale vyhněte studeným barvám, které se do ložnice nehodí.

A jsme na konci třetí části našeho rádce na zařizování malé ložnice. Věříme, že jste si z téhle várky tipů vybrali a budou se vám doma hodit při vylepšování místnosti. Pokud jste zvědaví na další zajímavosti nejen ze světa nábytku, mrkněte se občas na náš blog, kam pro vás pravidelně zavěšujeme nové články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste