Zařizujeme malou ložnici – 4. díl

Posledně jsme se zaměřili na závěsný úložný prostor, kombinaci žluté a bílé barvy pro optický efekt prostoru nebo praktické nástěnné osvětlení. Tentokrát vám dáme tipy na šatní skříň se zatahovacími dveřmi, rozkládací sedačku místo postele nebo na využití římsy nad postelí. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Ušetřete místo posuvnými dveřmi skříně

Dostatek místa na oblečení je nutnost. Jen málokdo by se spokojil s nepohodlným rozmisťováním svých oděvů na více míst v různých místnostech. Ale co si počít, když se klasická šatní skříň do ložnice nevejde? Jednoduché řešení se jmenuje posuvné dveře. Místo, které byste museli chtě nechtě nechat volné na otevírání dveří, tím mizí. Takže můžete využít více prostoru pro hlubší nebo širší šatní skříň, kam se vejde více oblečení.

Až budete skříň vybírat, tak se vedle hloubky a šířky zaměřte i na výšku. Právě směrem nahoru ke stropu většinou necháváme hodně nevyužitého prostoru. Ano, je pravda, že se do nejhornějších policbude hůře dostávat, ale to nevadí. Můžete je totiž využít na oblečení, které nosíte jen občas nebo třeba sezónní věci. Přesně takové kousky klidně můžete uložit až úplně nahoru, aniž by vás pak otravovalo přisouvání štokrlete nebo židle, abyste na věci opět dosáhli, až je budete potřebovat.

Výborná je například dvoukřídlá šatní skříň, kde máte v jedné polovině věšáky plný košilí, kabátů, bund a podobně. V této první polovině si hravě vystačíte s posuvnými dveřmi, protože vám nebude vadit, že vždy nakouknete jen do části, kde dveře nejsou. Druhou půlku skříně pak můžete rozčlenit různoroději, abyste mohli pohodlně uložit věci každodenní potřeby. Hodí se šuplíky nebo police s nastavitelnou výškou. To už ale záleží na každém z vás, jak mu to bude nejpohodlnější.

Zachraňte ve dne místo rozkládací sedačkou

Postel je srdcem každé ložnice. A aby taky ne, když je to hlavní kousek nábytku v celé místnosti. Ale nejčastěji taky zabírá opravdu hodně místa. O hodně víc, než by se nám v malé ložnici hodilo. Naštěstí to není jediná varianta, jak si dopřát denně kvalitní spánek. Můžete klasickou postel nahradit třeba rozkládací sedačkou na každodenní spaní nebo jinou alternativou. Pojďme se podívat na možnosti, jak ušetřit místo tímhle fíglem. Uvidíte, že to není žádná věda a výsledek stojí za to.

Rozkládacích sedacích souprav je bezpočet. V každém obchodě s nábytkem jich najdete mraky. Ale ne každá je vhodná na každodenní spaní. Proto si raději před nákupem ověřte, že jde o model, který neohrozí maximální pohodlí vašich zad. Existují například rozkládací sedačky, které mají uvnitř pod sedákem schovanou plnohodnotnou matraci. Po rozložení se matrace z rubové strany sedačky překlopí lícem vzhůru, a tím vznikne lůžko se všemi potřebnými vlastnostmi pro pohodlný a zdravý spánek.

Druhou variantou pro ušetření místa v malé ložnici je sklápěcí postel. Ta je většinou na pantech připevněná ke stěně nebo v kombinované variantě ke skříni. Ve druhém případě společně s postelí získáte taky police na uložení malých a středně velkých věcí. Postel po sklopení odkryje systém zmíněných polic, kde můžete mít třeba knihy na čtení nebo budík. Obě varianty sklápění jsou skvělou úsporou místa přes den. v noci ale samozřejmě žádné místo neušetří. To je ale sotva kaňka na kráse, co myslíte?

Římsa nad postelí nahradí odkládací stolek

Tip na úložný prostor za čelem postele už jsme vám dali v předešlých dílech série. Tentokrát se podíváme ještě o trochu výš. Ložnice i jiné pokoje totiž často mívají členité stěny. To je ale možné využít třeba v podobě římsy v přiměřené výšce. Měli byste na ní ze země bez problémů dosáhnout bez pomoci židle nebo stoličky. Pokud máte tu možnost doma římsu využít, využijte ji. Dost možná vám ušetří místo, které byste jinak v ložnici museli věnovat třeba odkládacímu stolku.

Pokud římsu využít nemůžete, nevadí. Existuje spousta alternativ, které se dají snadno využít. Jednou variantou je třeba plovoucí police. To je taková ta elegantní minimalistická varianta, která nemá zespod žádné úhelníky nebo viditelné uchycení na stěně. Přesto ale při správném připevnění drží jako přibitá. Takže když nemáte římsu, využijte polici. Opět platí, že by měla být ve výšce, která je pro vás snadno dosažitelná. Abyste věci na ní měli vždycky po ruce.

V obou případech sice ušetříte místo na podlaze, ale zároveň je důležité dávat pozor na to, co na římsu nebo poličku uložíte. Vždycky by to měly být věci, které vás při pádu dolů neohrozí. Může pomoct třeba zarážka na okraji římsy nebo police, která se postará o větší stabilitu. Na římse se dá situace vyřešit i nepatrným lemem, který udělá stejně dobrou službu.

Ušetřete místo i peníze látkovou opěrkou postele

Postel z masivu s vysokým čelem je krásná věc, ale zabírá dost místa a nebývá nejlevnější. Naštěstí můžete nedokonalost postele bez vysokého čela snadno dohnat příjemnou látkovou opěrkou, kterou zavěsíte na stěnu nad postel. Pak se vám bude v posteli daleko lépe číst nebo sledovat oblíbený seriál, když se zády nebudete opírat o studenou stěnu, ale příjemnou hřejivou látku.

Když byste nechtěli opěrku pro záda, můžete podobným způsobem za postelí nebo vedle ní zavěsit kapsář. Ten je praktický díky různě velkým kapsám na všechny drobnosti, které chcete mít po ruce. Zároveň je jeho výhodou i absence jakýchkoliv hran nebo rohů, o které byste při noční cestě z ložnice nebo do ložnice mohli zavadit. Takže látka je určitě dobrá volba i pro opěrku zad i pro uložení drobností, bez kterých se v ložnici neobejdete.

Velkou výhodou látkových vylepšení kolem postele je možnost vyprání. Kdykoliv by vám připadalo, že opěrka nebo kapsář ztrácejí jiskru, jednoduše je hodíte do pračky a další den je máte zase jako ze škatulky. Mimochodem, stejně jednoduše je můžete vyměnit za nový kousek v jiné barvě nebo s jiným vzorem. A přitom nezruinujete peněženku, takže je to plus v každém případě.

A jsme na konci čtvrtého dílu našeho rádce s tipy na zařízení malé ložnice. Tak co, už máte tip, čím doma začnete? Držíme vám palce, ať se vám všechno povede, jak si představujete. A až budete mít hotovo, mrkněte se k nám na blog, kde pro vás máme další zajímavé články.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste