Zařizujeme malou ložnici – 5. díl

V minulých dílech jsme se věnovali hlavně tomu, jak v místnosti ušetřit prostor. Tentokrát to vezmeme trochu z jiného konce, protože kromě praktického využití je důležitý i design. Takže se můžete těšit na rady, jaký vybrat vhodný styl pokoje, proč se zaměřit na symetrii nebo jak vyzdvihnout eleganci místnosti volbou vhodného vymalování stěn. A to není všechno, tak se rovnou směle začtěte, ať vám nic neuteče.

Zařiďte vybavení v jednom stylu

Základem malé ložnice je vzdušnost. Té dosáhnete volbou správných kousků při vybavování místnosti. Začněte už volbou podlahy a vymalování stěn, protože tyto dva komponenty se výrazně podílejí na celkovém vyznění ložnice. Doporučujeme méně výraznou a nenápadnou barvu podlahy a bílý nebo krémový základ na výmalbu stěn. Ten můžete samozřejmě doplnit o přírodní motivy kvítků nebo listů. Obě varianty vypadají úchvatně. Barvu tvarů volte podle dalšího vybavení pokoje.

Když budete mít základ, je na čase vybrat správnou postel a další nábytek. Především u dvoulůžek se vyplatí sáhnout po vzdušnější variantě rámu, například kovové konstrukci ve světlém provedení. Pokud máte možnost zvolit rám z tenkých trubek, vyberte tento. Naopak postele z masivu nebo čalouněné postele raději neberte. Sice jsou jinak vynikající, ale v malém pokojíku by mohly působit příliš těžkopádně a ubraly by místnosti lehkost a šmrnc. U jednolůžek to není tak důležité, ale přesto je dobré zvolit lehčí variantu.

Po posteli přicházejí na řadu další kousky nábytku. Začněte nejdůležitějšími úložnými prostory a nočním stolkem. Nezapomeňte, že i tady chceme dosáhnout co největší vzdušnosti. Proto je lepší se vyhnout plné kostce nebo i oválnému a vyplněnému stolku se skříňkou nebo šuplíky. Nejlépe vypadá vzdušná varianta kávového stolku nebo odkládacího stolku na vysokých tenkých nohách. Na konec přidejte malou vázičku s květinou nebo jiný přírodní prvek – třeba obrázek na zeď. A máte hotovou minimalistickou a vzdušnou ložnici.

Pohlídejte si v malé ložnici symetrii

Dvě jednolůžka se dají v pokoji umístit různě. Ale pokud vsadíte na pravidelnost, máte jistotu úspěchu na dosah. Symetrická ložnice působí uklidňujícím dojmem a neruší ani oko puntičkáře. Přitom nemusíte chodit po pokoji s pravítkem nebo laserovým měřákem, abyste měli všechen nábytek na milimetry přesně na svých místech. Pro začátek stačí, když si najdete střed ložnice a představíte si tam pomyslnou osu, hranici nebo dělicí čáru, chcete-li.

Pak začnete na obě strany umisťovat totožné prvky. Začněte určitě postelemi. Jednolůžka můžete pořídit v bezpočtu variant, ale pro malé prostory doporučujeme kovové rámy s tenkou konstrukcí trubek. Pokud chcete rovnou vyladit i design, zkuste například provedení v lesklé mosazi nebo jiném žlutém kovu. Takový rám krásně prozáří ložnici, a přitom nebude působit příliš okázale nebo prvoplánově. Ložní prádlo povlečte do bílé nebo světle krémové a deku třeba do pastelově šedé, samozřejmě světle šedé.

Doprostřed mezi postele dejte noční stolek. Ten by měl stačit jeden, pokud nejste moc nároční na prostor. Další místo ušetříte díky chytře upevněným lampičkám. Ty totiž nepřijdou na noční stolek, ale rovnou na stěnu. Vyberte si dvě stejné lampičky a připevněte je zrcadlově od pomyslné osy místnosti na stěnu do přiměřené výšky. Důležité je, abyste na ně pohodlně dosáhli i z postele. Nejlepší budou modely s dlouhým ramenem, které můžete nastavovat podle potřeby. Poslouží hezky na čtení i tlumené přisvícení, kdykoliv bude potřeba.

Vdechněte ložnici luxusní vzhled díky barvám

Pokud si myslíte, že v malé ložnici není prostor pro experimentování s barvami, jste na omylu. Jasně, s tmavými odstíny je potřeba pracovat opatrně, ale když máte dost velké okno a v pokoji světla na rozdávání, můžete si s barvami dovolit prakticky cokoliv. Navíc tím nijak nesnížíte celkový dojem ložnice, naopak! Chytrou kombinací barev můžete snadno vykouzlit dojem luxusu, a přitom vás to nebude stát žádné velké peníze. Nám se nejvíc osvědčila varianta založená na sytě vymalovaných stěnách.

Vymalujte si ložnici třeba velmi sytou petrolejově modrou barvou. Je to na první pohled trochu šok oproti světlému odstínu, který jste pravděpodobně měli na stěně doteď. Tak se nelekněte. Strop nechte bílý, aby mohl hezky odrážet přirozené světlo proudící do pokoje zvenku. Stejně dobře rozprostře i umělé osvětlení po západu slunce. Pokud můžete, rámy oken namalujte na bílo nebo tmavě hnědou. Obě barvy krásně sednou k petrolejové modré.

Závěsy kolem oken vybírejte dlouhé a s vysokou gramáží, aby přes ně po zatažení nebylo vidět ani neprosvítalo světlo z venku. Ideální je varianta modrošedé nebo světlounce modré v tónech vody. Takové odstíny krásně ladí s petrolejovou modří na stěně, jsou dostatečně kontrastní a dohromady tvoří velmi působivý celek. Postel pak oblečte do smetanové nebo bílé, případně můžete využít i světle šedou na dekorativní polštáře nebo přehoz. Finální třešničkou na dortu je lustr s lesklým stínidlem ze žlutého kovu. Ten celou kombinaci krásně oživí.

Troufněte si na odvážně vyvedenou stěnu

Předešlý tip vás možná mohl odradit tmavým základem vymalování. Ale teď pro vás máme variantu, která tento drobný nedostatek nemá, takže ji můžete využít i v ložnici s menším množstvím přirozeného světla. Všechny stěny kromě jedné hlavní navíc tak můžete nechat bílé nebo je bíle vymalovat hned na začátku. Tu poslední vyberte tak, aby byla v záhlaví postele. Ideálně tak, aby stála proti dveřím, když někdo vejde do místnosti, měla by ho zaujmout ve vteřině.

Volnou stěnu vylepšete tapetou nebo třeba dřevěným obložením. Pokud máte rádi patinu, můžete využít i použité desky nebo jiný materiál, který si nejdřív trochu opracujete a upravíte, aby k sobě jednotlivé kousky dobře ladily. Pak už přijdou na stěnu. S tapetou je to samozřejmě jednodušší. Tu stačí nalepit a máte hotovo. Posledním krokem – pokud jde o stěnu – je přídavek dekorace, která vás vystihuje. U tapety to není nutné, ale u obložení je škoda nevyužít připraveného prostoru. Nalepte plakát, pověste obrázek nebo vyberte jinou drobnost, která má pro vás osobní hodnotu.

Zbývající vybavení místnosti laďte neutrálně, aby nestrhávalo pozornost od stěny za postelí. Ideální jsou světlé povlaky na polštář i přikrývku a to samé platí i o prostěradle. Když zvolíte variantu s použitým dřevem na obklad stěny, můžete si ze zbytku vyrobit regál nebo polici, čímž podtrhnete rustikální vyznění ložnice. Zbytek už necháme na vás a vaší fantazii. Ale nebojte se experimentovat.

A jsme na konci naší série tipů na zařizování malé ložnice. Doufáme, že jsme vás inspirovali k vylepšení, které se vám bude doma hodit. Klidně se do něj pusťte hned a my vám budeme na dálku držet palce, ať se vám úpravy povedou přesně podle představ. Taky budeme rádi, když se občas začtete do dalších článků, které pro vás pravidelně píšeme na blog.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste