Jak z dětského pokoje udělat pokoj pro školáka?

Rozloučily se vaše děti se školkou a po prázdninách míří do první třídy? V tom případě si jejich pokoj zaslouží nový kabát. Přibude do něj kvalitní psací stůl a kancelářská židle, ale také úložné prostory na školní pomůcky. Jak pokojíček školáčka proměnit na dětský pokoj pro školáka?

Při nástupu do školy si dětský pokoj zaslouží renovaci

Nástup do školy? To je velká změna!

Každá životní změna je náročná. Mezi první velké změny, které dítko vnímá, patří například výměna postýlky za poloviční nebo velkou postel. K té většinou dochází kolem 3 roku. Zhruba v 6 letech přichází další velký životní milník, kterým je odchod ze školky a nástup do školy.

Změna prostředí, nové paní učitelky a noví kamarádi… To všechno může být na malého školáčka moc, a tak se vyplatí jej na změnu připravit s předstihem. Začněte třeba zařizováním pokojíčku. Je jasné, že se hračky z dětského pokoje neztratí ze dne na den, ale je fakt, že se hrací zóna ve studentském pokoji zmenší. Větší prostor totiž dostane zóna pro učení. Při zařizování myslete prakticky, ale nezapomínejte ani na kreativitu. Ostatně tu byste u dětí měli rozvíjet nejen ve školce, ale také ve škole.

Nábytek, který bude dětskému pokoji pro školáka nejen slušet

Průměrně se v dětském pokoji nábytek mění každých 6 let. Proto je nejchytřejší volbou sáhnout po dětských sestavách, které obsahují veškeré vybavení, které může dítko potřebovat. Ideální je, pokud je sestava variabilní a můžete ji seskládat podle svých prostorových možností. Výhodou je také možnost dokoupení konkrétního kousku nábytku, který bude ve stejném dekoru a se sestavou bude ladit.

Psací stoly pro školáky

Mezi základní vybavení pokoje pro školáky patří psací stůl. Malý stoleček s malými židličkami přesuňte buď do hrací zóny, nebo je zkuste prodat na bazaru. Vaše dítko bude potřebovat dostatečně velký na kterém si napíše úkoly, bude se u něj učit, ale také kreativně tvořit.

Psací stůl umístěte tak, aby nesousedil s hrací zónou. Malého školáčka by hračky zbytečně rozptylovaly. Snažte se stůl postavit co nejblíže oknu, ale nikdy přímo proti němu. Optimální je, aby byl stůl k oknu natočený z boku. V potaz berte dopad světla na pracovní desku. Aby si praváci při psaní nestínili, mělo by světlo na stůl dopadat z leva. U leváků je potřeb, aby světlo dopadalo zprava.

Důležitá je ergonomie psacího stolu, která ovlivňuje, jak se žáčkovi bude u stolu pracovat. Deska by měla mít minimální rozměry 120 x 60 cm. Výška se pohybuje mezi 70 a 75 cm. Řada odborníků by vám doporučila výškově nastavitelné stoly, které porostou společně s vaším dítkem. Výšku je mnohdy možné upravit tak, aby u stolu mohl student i stát. Ostatně změna pracovní polohy (sezení X stání) se doporučuje provádět každou hodinu. To se ovšem týká až studentů a dospělých.

Aby se dítko na učení soustředilo, měl by stůl poskytovat dostatek úložného prostoru. Nepořádek na stole nemá co dělat. Proto stůl opatřete stojanem a organizérem na psací potřeby. Ke stolu můžete pořídit nástavce na knihy, sešity nebo zmiňované psací potřeby. V blízkosti stolu se vyplatí mít police a poličky, do kterých si dítko bude ukládat učebnice a školní pomůcky, které následující den nepotřebuje. Jestliže pořídíte stůl bez zásuvek, doplňte jej kontejnerem. K dostání jsou kontejnery na kolečkách pro snadnou manipulaci. Vybírat můžete ze zásuvkových i skříňkových provedení.

U psacího stolu se budou děti nejen učit, ale také si u něj hrát

Rostoucí židle pro školáky

Společně se stolem pořiďte také kvalitní kancelářskou židli. Ideální je rostoucí židle, u které si můžete nastavit nejen výšku sedáku, ale také vzdálenost sedáku od opěradla, výšku opěradla, výšku područek nebo umístění bederní podložky.

Správné sezení za pracovním stolem je u dětí klíčové. Děti by neměly sedět shrbené ani se jinak „kroutit“. Základem zdravého sezení je pravidlo pravého úhlu. Pravý úhel by mělo dítko svírat na židli mezi stehenní a lýtkovou kostí. Pravý úhel by se měl objevit také při položení rukou na desku stolu. Měl by být mezi paží a loktem.  Obzvlášť důležité je toto pravidlo u dětí, které pracují s počítačem. Obvykle dostávají děti úkoly, které si vyžadují práci s počítačem zhruba ve 4. až 5. třídě.

Regály, zásuvky a police na školní pomůcky

Doteď jste řešili pouze dostatek úložného prostoru pro hračky. S nástupem do školy však část hraček odpadne a vy budete řešit, kam uložit knihy, učebnice a sešity. V dětském pokoji má své nezastupitelné místo regál. K dostání jsou i regály rohové, které prakticky a funkčně vyplní prázdný roh místnosti. Pokud chcete v pokojíčku udržet pořádek, doplňte regály úložnými boxy, které schovají vše, co do regálu uložíte.

Mnohdy se v pokojích pro školáka řeší otázka knihovny. Pokud je v pokoji dostatek místa, můžete knihám vyčlenit vlastní prostor. Jestliže nemáte místa nazbyt, uložte je do regálů. Dalším řešením jsou police u postele. Ty však nikdy nevěste nad hlavu dítěte, mělo by podvědomě strach, že na něj police spadne a spalo by neklidně. Poličky tedy raději připevněte na delší stranu postele zhruba do střední části.

Do regálů schováte nejen knihy a učebnice, ale také hračky

Hrací zónu zatím nerušte

Přestože už dítko začne chodit do školy, neznamená to, že si automaticky přestane hrát. Na hraní ale už nebude tolik času, takže si můžete dovolit hrací zónu zmenšit. Umístěte ji do rohu, kde bude mít školáček pocit, že se tu může schovat a věnovat se jen svému dětskému světu. Do hrací zóny dejte třeba stan, který bude dokonalou skrýší. Mezi oblíbené doplňky do pokojů pro školáky patří také sedací vak. Pokud máte v pokoji tvrdou podlahu, nezapomeňte dát do herní zóny příjemný koberec s protiskluzovou úpravou, který dítko ochrání před chladem.

Posviťte si na to

Kromě přirozeného světla dbejte i na správné rozmístění a barvu umělého osvětlení. Na pracovním stole by měl stát lampička s možností nastavení sklonu světla. Stejně jako u přirozeného světla i u toho umělého musí světlo u praváků dopadat na stránky knih zleva, u leváků zprava. Pamatujte, že by ze stínítka nikdy neměl vykukovat zdroj světla. Intenzivní svit je totiž enormní zátěž pro oči. Pro učení je nejvhodnější barva světla, která odpovídá denní bílé. Její hodnota se pohybuje mezi 4 000 až 5 000 Kelviny.

Vzhledem k tomu, že se děti začnou učit číst, pravděpodobně s nimi čtení budete trénovat nejen u psacího stolu, ale také v posteli. Ostatně čtení před spaním je pro děti a také pro dospělé tou nejlepší aktivitou, které se můžete před odebráním do říše spánku věnovat. Dbejte na to, aby lampička zcela osvětlovala stránky knížky. Ideální je žluté teplé světlo do 2 700 Kelvinů. U centrálního osvětlení dbejte na to, aby světlem zalilo celý pokojíček.

Realizace pokojů pro školáky se poslední dobou neobejde bez doplňkového stylového osvětlení. To může mít podobu barevných LED pásků, ale také různých neonových nápisů nebo dekoračního osvětlení.

Související produkty

Přečtěte si také

  • 26 Bodů, jak na dětský pokoj
    2018-06-30 37200

    Přečtěte si 26 nejlepších rad, jak si poradit s dětským pokojem, aby byl pro vaši ratolest ideálním místem k životu.

  • Inspirace pro dětský pokoj, aneb když čekáte dvojčata
    2022-11-29 1265

    Nejčastější myšlenkou nastávajících rodičů dvojčat je, že budou muset veškerý nábytek pořizovat dvakrát. Je to ale skutečně tak? Prozradíme v článku.

  • Zařizujeme dětský pokoj v rustikálním stylu
    2023-06-23 676

    Slaďte nábytek, dekorace i barvy do harmonického celku, který ocení nejen vaši potomci. V článku vám poradíme, jak na to. Mrkněte se.

  • Vše o podlaze do dětského pokoje
    2019-05-07 1158

    Dětský pokoj by měl inspirovat vašeho potomka. Proto je velmi dobré vybrat zařízení tak, aby dítěti sedlo na míru. Důležité jsou barvy a tvary, ale neméně důležitý je také prostor. A právě prostor dětského světa ohraničuje kromě zdí podlaha dětského pokoje. TIP: Podívejte se na 28 tipů pro zařízení dětského pokoje. Šup na kobereček Fotogalerie dětských pokojů často hýří barevnými koberci, ze kterých nemůže strhnout oči nejeden dospělý. Ano, koberec je určitě dobrou volnou, a to hned z několika důvodů: je teplý, takže se na něm hrající si dítě nenastydne je měkký, a tedy příjemný na sezení nebo ležení tlumí zvuky, což ocení zejména sousedi v bytě pod vámi snadno se udržuje, ale volte koberce s krátkým vlasem barvy a potisky si děti zamilují – oblíbená je struktura města s dopravou Ať už si vyberete pro dítě jakýkoliv koberec, dejte pozor, aby materiál splňoval zdravotní normy. Děti bývají daleko citlivější na nedostatky některých umělých hmot. To může způsobit nechtěné ekzémy nebo odřeniny při nešťastném pádu na zem. Jinak ale koberce skýtají takřka nevyčerpatelnou základnu pro rafinované kombinace s nábytkem do dětského pokoje. TIP: Kobercem můžete při troše kreativity snadno oddělit zónu na hraní od zóny na práci. To je důležité zejména pro malé školáky. Tvrdá podlaha pro alergiky Pokud váš potomek trpí alergií na prach nebo roztoče, raději mu do pokoje nepořizujte koberec. Rozhodně ne na celou plochu. Daleko lepší variantou je tvrdá podlaha, která se navíc velmi snadno udržuje. Možná si říkáte, že veškeré typy tvrdých podlah jsou studené, a tedy nevhodné pro dlouhé sezení a hraní dětí. Ale to není celá pravda. Existuje hned několik způsobů, jaks e studené podlaze vyhnout. Luxusní dětské pokoje můžete vybavit podlahovým topením. To zabezpečí konstantní teplotu a maximální komfort pro vaše dítě. Ale je jasné, že podlahové topení není zrovna levná legrace. Takže pokud nehodláte vrhnout poctivě našetřené peníze do vytápění, pomozte si správným výběrem materiálu. Ideální variantou je korek. Přírodní korková podlaha totiž ve srovnání se všemi ostatními tvrdými alternativami není studená. Naopak je příjemná, navíc pružná. A udržuje se snadno obyčejným lakem. TIP: Určitě se v dětském pokoji vyhněte podlaze z kachliček. Jsou studené, tvrdé a pro dětský pokoj naprosto nevhodné. Lino je ověřená jistota Levné dětské pokoje často ze spodu zdobí lino. Mohlo by se zdát, že je tento materiál už překonaný, ale není tomu tak. Dokonce je pro dětské pokoje zajímavou alternativou. Lino je neuvěřitelně houževnaté, a navíc ho pořídíte za příznivou cenu. Výhodou je také jednoduchá údržba a možnost úprav. Pokud máte strach, že děti v závalu inspirace pokreslí všechno kolem, u lina vám to může být jedno. S největší pravděpodobností ho snadno umyjete, nebo ho prostě necháte i s výtvorem mladého umělce být. Až přijde vhodná doba, můžete lino zcela nebo jen z části překrýt kobercem nebo plovoucí podlahou. Nejčastěji ani není třeba lino strhávat. A kdyby se přece kariéra vašeho dítěte upínala výrazně výtvarným směrem, využije podlahu z dětství třeba k linorytu. Na prknech už jako malí Speciálním typem podlahy jsou parkety, případně jiný druh dřevěné podlahy. Ta je geniální v tom, že dítěti nabízí přírodní materiál. Byť se všemi svými výhodami i nevýhodami. Podle našeho soudu ale není dřevěná podlaha dobrou volbou pro malé děti. Dřevo je měkké a trpí nárazy i vrypy. Proto raději dřevo schovejte pod koberec, než děti trochu povyrostou. Pak určitě ocení pevná prkna vrzající pod nohama. Parkety a dřevěná podlaha jsou vstupní branou k rustikálnímu stylu, který může ozvláštnit například vhodně zvolená patrová postel nebo rohový psací stůl. Sice vám nemůžeme zaručit, že když vaši potomci začnou život na prknech, budou z nich v dospělosti hvězdy na prknech, jež znamenají svět, ale i tak je dřevo dobrou variantou, a to nejen pro děti. Ať už nakonec zvolíte jakoukoliv podlahu, věříme, že vaše dítě bude v pokoji spokojené. A pokud pro něj chcete vybrat něco speciálního, inspirujte se sestavami do dětského pokoje. Chystáte se vybavovat dětský pokoj? Máme pro vás skvělé tipy v dalších článcích.

  • Stavíme dětský pokoj snů: pirát, princezna i závodník
    2020-02-23 1381

    Pamatujete si ještě, čím jste toužili být jako malí? Postavte své ratolesti pokoj snů!

  • Jak kombinovat barvy v dětském pokoji
    2019-03-19 1864

    Dětské pokoje často září ostrými tóny sytých barev. Jak ale místnost zařídit, aby ladila? Pojďme se na to spolu podívat.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste