Mrkněte se, co zrovna letí v dětských pokojíčcích!

Vzpomenete si ještě na svůj dětský pokojíček a nejoblíbenější kousek nábytku v něm? Dnešní děti mají obrovské štěstí, že žijí v bohatém západním světě, který pro ně nachystal hromadu zajímavostí. To se samozřejmě týká i na jejich doupě neboli dětský pokoj. Ušetříme vám čas strávený hledáním a rovnou vám prozradíme, jaké jsou v pokojích pro nejmenší aktuální trendy.

Malby na stěnu se neokoukají

Existují dva tipy rodičů a prarodičů. Jedni jsou úzkostliví k majetku a dětem často zakazují rošťárny. Představa, že by si malí zvídaví človíčkové začali malovat na zeď, je budí uprostřed noci a nenechá je usnout. Pak je tady ale druhá skupina, která dětem nechá prostor všude, kde to jen jde. Tihle lidé místo okřiknutí přinesou dětem další pastelky nebo štětec a barvy a nechají je vyřídit. A co vy?

V každém případě věřte tomu, že jednoduché motivy namalované na stěnách dětského pokoje udělají z nudně bílé stěny živoucí kus pokoje, který při každém pohledu mrňouse začne vyprávět příběh. Pokud si na to troufáte, můžete malůvky na zeď vytvořit společně s dětmi. Nebo zkuste nalepovací motivy. Těmi zvládnete vyzdobit stěnu, i když jste ve výtvarce nevynikali.






Vytvořte multifunkční prostor

Tady jsme u starších dětí, které už škola nemine. Pro ně je jako dělaný univerzální a odolný stůl. Ten je od školních let pro vašeho potomka centrem všeho dění. Teda kromě chytrého telefonu, samozřejmě. Ale zpátky ke stolu. Je to místo, kde může dítě nerušeně dělat domácí úkoly, učit se i pracovat. To všechno pohodlně usazené na židli, která hlídá správnou pozici páteře.

Stůl ale dětem neslouží jen k práci a školním povinnostem. To byste je tam museli nahánět. Ocení ho i při hraní, když si budou malovat nebo vyrábět vánoční ozdoby nebo třeba lepit papírové modely. Kromě toho u stolu pohodlně doplní energii, až jim přinesete oblíbenou svačinku. Zkrátka multifunkční stůl je základ.

Pastelové barvy vedou v oblíbenosti

Jen málokteré dítě nemá rádo pastelové odstíny. Je celkem jedno, jestli vyberete klidnější zelenou a modrou nebo energičtější oranžovou a červenou. Tóny barev laděné do pastelů nejsou agresivní a děti je milují. Další výhodou je snazší obměna odstínu, když by váš potomek začal vyžadovat změnu interiéru. Sytou barvu musíte přemalovávat mnohem víckrát, než se jí zbavíte.

Dneska už dávno neplatí, že holčičky musí mít růžový pokoj a kluci modrý. Tím spíš se nenechte při zařizování svazovat konvencemi a dovolte sobě i dětem netradičnější barvy. Vždycky při tom berte v úvahu ostatní vybavení v místnosti, se kterým barvu stěn sladíte dohromady. Když se vám to podaří, získáte elegantní a hravý prostor, který si malí rošťáci ihned oblíbí.

Nechte zazářit světla

Na světlo se často zapomíná. Přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí, bez které by dětský svět jen stěží nabral konkrétní obrysy. Naštěstí už nemusíte trnout, když děti začnou dovádět a házet polštáři nebo míčem. Moderní LED svítidlačasto mívají bytelnou konstrukci s plastovým stínidlem, která snese i vydatnější náraz.

Nebojte se ani křiklavých barev. To, co jsme psali o pastelových tónech na stěny, tady neplatí. Naopak! Svítidla v dětském pokoji mají vyhrazené právo zářit a oslňovat i při zhasnutém stavu. Výrazné barvy přitahují pozornost a pomáhají dětem s lepší orientací v prostoru, i když se zrovna při hraní zasní. Tak mrkněte, co je kde k mání a dopřejte dětem pěkné osvětlení.

Myslete ekologicky

Recyklované materiály často slouží k výrobě oblečení, obalů ale i dekorativních předmětů. Samozřejmě v případě výbavy do dětského pokoje musíte dávat pozor na zdravotní nezávadnost každé jedné věci. Přesto máte možnost vybrat několik kousků, které vznikly díky recyklování jiných předmětů. Zároveň budete mít příležitost děti naučit, aby si vážily životního prostředí a neplýtvaly.

Nemusíte dlouze přemýšlet, co všechno by vaši potomci mohli mít z recyklovaných materiálů. Klidně začněte něčím malým a nenáročným, třeba sešitem z recyklovaného papíru, Dřevěnou dekorací na stěnu, která je vyrobená ze starší nepoužívané desky a podobně. Určitě sami přijdete na stovky variant.







Lesklé kovy dětem padnou do oka

Hitovkou posledních let jsou zlaté, stříbrné a měděné odstíny kovů. Nebojte se, samozřejmě vám nikdo nedoporučuje, ať dětem pořizujete výbavu z drahých kovů. Ale berte to tak, že děti nejčastěji touží po tom, co mají dospělí. A protože i mezi dospělými letí kovové konstrukce, ani dětem nejsou cizí.

Opět platí, že nemusíte pořizovat rovnou třeba postels ocelovým rámem a čely. Pro začátek klidně stačí lampička s ocelovou nohou nebo třeba zrcadlo s lesklým rámem. Ten navíc klidně může být z plastu, který kov jen imituje. Děti na téhle nudli nejspíš utáhnete. Ty menší určitě.

Ať žijí geometrické tvary

Pravidelnost člověka fascinuje odnepaměti. U dětí tomu není jinak. Proto taky ocení geometrické tvary, kterými jim vyzdobíte jednu ze stěn nebo třeba povlečete peřinu a polštáře. Základem jsou trojúhelníky na kontrastním pozadí, například černé na bílém. Ale nemusí to být jediná varianta.

Záleží na vás. Jen si dávejte pozor, abyste to s geometrií a kontrastem nepřepískli. Pak by výzdoba mohla děti rušit. Příliš mnoho geometrických vzorů, kam určitě patří i mozaiky z obdélníků, čtverců nebo kruhů a kružnic, strhává pozornost a omezuje dětem možnost soustředění na ostatní činnosti.

Nezapomeňte na schovky a domečky

Dětská fantazie dokáže během pár vteřin změnit postel na plachetnici a klacek na světelný meč. Ale to zdaleka není všechno. Jen málokteré dítě zvládne vyrůst bez vybudovaných bunkrů, hradů nebo schovávaček. Jednou z nejsnadnějších variant je jednoduchý stan. Ten děti milují. Akorát v takovém případě volte lehkou konstrukci, která by vašim potomkům neublížila ani při pádu na citlivá místa.

Věříme, že jste si našli tipy, které vás zaujaly. Určitě už víte, jak dětem uděláte radost. Pak můžete mrknout na naše další články na blogu. Uvařte si k tomu třeba šálek voňavé kávy.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste