Pro jaké osvětlení do akvária se rozhodnout?

2400 Víte, jak na osvětlení?

Příliš hřály, a navíc se jejich provoz dost prodražil. V dnešní době můžete sáhnout po krytech na akvária s integrovaným osvětlením nebo pro osvětlení zvolit zářivková či LED světla.

Výkon světla odpovídá velikosti akvária

Než sáhnete po konkrétním produktu, je potřeba si spočítat, jaký výkon by osvětlení do akvária mělo mít. Jak na to?

  • Nenáročná akvária – objem svého akvária vynásobte hodnotou 0,15. Výsledné číslo se bude rovnat požadovanému výkonu.
  • Náročná a hustě zarostlá akvária – objem svého akvária vynásobte hodnotou 0,3. Výsledek bude odpovídat výkonu svítidla.

Pamatujte, že vzorec platí pro akvária s hloubkou do 60 cm. Každé akvárium má své specifikace, co se barevného osvětlení týče. Mezi základní barevné kombinace patří:

  • červená,
  • modrá,
  • studená bílá.

Tyto barvy ocení především akvarijní rostliny, které je potřebují pro svůj růst a fotosyntézu. Obecně můžeme říci, že tmavě zelené rostliny potřebují světla méně, jelikož mají dostatek chlorofylu, takže jsou při přirozené fotosyntéze výkonnější. Světlezelené, nebo dokonce červené rostliny však mají chlorofylu méně, při tvorbě fotosyntézy jsou méně výkonné, a proto potřebují více světla.

Teplota barev a odolnost svítidla

Barevná teplota se měří v kelvinech a znační se zkratkou K. Pro rostliny je ideální barva, která odpovídá polednímu dennímu světlu. Jeho hodnota se pohybuje v rozmezí 5 500 K–6 500 K. Pamatujte, že čím nižší hodnota K je, tím je světlo červenější. Naopak vyšší hodnota odkazuje ke světlu modřejšímu.

Ať už se rozhodnete pro osvětlení závěsné, bodové, reflektorové nebo LED pásek, pamatujte, že jej využíváte v blízkosti vody. Proto by se měl zdroj světla nacházet zhruba 15–20 cm nad hladinou a jeho bezpečnostní krytí by se mělo pohybovat od IP44 do IP68. Kvůli přehřívání však hodnota IP68 není vhodná pro LED pásek.

Do akvária se zářivkou

Pro osvětlení akvárií akvaristé často používají zářivky s označením T8 a T5. Liší se od sebe svojí šířkou. T8 jsou širší a jejich průměr činí 26 mm. Průměr u zářivek T5 je 16 mm. Výhodou zářivky T5 je to, že pokud ji použijete v délce 120 cm, dostane se vám 54W výkonu. Zářivka T8 má při stejné délce výkon pouze 36 W. To znamená, že zářivek T5 nemusíte do krytu akvária dávat tolik, navíc mají zhruba o 20 % vyšší svítivost.

Vzhledem k úspornému provozu, odolnosti a dlouhé životnosti se pro osvětlení akvária používají také LED zářivky. Při volbě LED zářivky pamatujte na to, že pracují na jiném principu než zářivky klasické a jejich výkon dokáže být mnohonásobně vyšší při nižším či srovnatelném příkonu klasických zářivek.

Výroba osvětlení akvária z LED pásků

LED osvětlení do akvária může být vyrobeno i z LED pásků. S troškou zručnosti jej zvládnete i sami doma.

U LED pásků je potřeba dávat pozor na jejich přehřívání, obzvláště se to týká těch s vysokým bezpečnostním krytím IP. Do akvárií se nehodí LED pásky s krytím IP68, jelikož nejsou určeny pro dlouhodobé svícení a přehřívají se. Sáhněte raději po výrobku s nižším ochranným krytím IP, který je zatavený do ochranného krytu.

Postup výroby osvětlení z LED pásku

Nejprve byste měli vědět, jakou délku LED pásku zvolit. Vždy je dobré mít akvárium osvětlené celé. Proto, pokud máte akvárko dlouhé 150 cm, sáhněte po pásku s délkou 150 cm.

Budete potřebovat:

  • LED pásek s nižším bezpečnostním krytím,
  • profil, kryt, koncovky (s otvorem i bez něj),
  • napájecí kabel,
  • transparentní smršťovací bužírku,
  • nahřívací pistoli, pájku, silikon nebo akvaristické lepidlo.

Napájecí kabel připájejte k LED pásku. Pásek pomocí samolepicí pásky přilepte k profilu. Profil slouží k tomu, aby LED pásek chladil. Konce profilu opatřete koncovkami. Tou s otvorem protáhněte kabel, který jste připájeli. Do profilu nacvakněte nebo nasuňte kryt.

Připravte si transparentní bužírku, která by měla na každé straně profilu přečnívat zhruba o 1 cm. Profil s osvětlením vložte do bužírky tak, aby na každé straně o 1 cm přečnívala. Pomocí nahřívací pistole nahřívejte bužírku po celé délce tak dlouho, dokud se nesmrští. Konce svítidla zalepte silikonem nebo akvaristickým lepidlem.

Tímto postupem získáte osvětlení s vysokým bezpečnostním krytím IP68, které se bezpečně uchladí i v případě dlouhodobého svícení. Svítidlo opatřete napájecím zdrojem, který může být vybavený například stmívačem a ovládáním.

Jak je to s úbytkem světla

Možná si kladete otázku, o kolik světla kvůli bužírce přijdete. Úbytek svítivosti u čirého krytu je při použití bužírky zhruba 5 %. V případě, že použijete kryt mléčný, bude se jednat o 20% úbytek světla.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste