Světla, která vám posvítí na práci na stavbě i v dílně

například při opravách automobilu, při rekonstrukci domu či bytu nebo dodají dostatek světla v místech, kde si s běžným osvětlením nevystačíte. Jaké pracovní a montážní lampy by u vás doma neměly chybět?

Typy montážních svítilen

Pracovních světel je na trhu celá řada. Liší se od sebe nejen vzhledem, ale také zdrojem světla, odolností a drobnými vychytávkami, které se při náročné práci mohou hodit. Na rozdíl od interiérových lamp mají ty pracovní vyšší svítivost i stabilitu. K dostání jsou dílenské montážní lampy s kabelem, ale také montážní aku svítilny, které energii čerpají z nabíjecího akumulátoru. Nejsou tedy limitovány přítomností elektrické zásuvky.

Zdroj světla

Zdrojem světla může být u přenosných montážních lamp lineární halogenová žárovka, úsporná žárovka se závitem E27 nebo LED technologie. Každý má přitom své výhody a nevýhody.

Halogenová žárovka dokáže svítit zhruba 2 000 hodin a při svícení vydává teplo, což většinou není příliš žádoucí. Na druhou stranu může být halogenový reflektor žádoucím doplňkovým zdrojem tepla například v zimě, kdy rekonstruujete interiéry.

Montážní LED svítilny jsou oblíbené pro svoji dlouhou životnost, která se pohybuje okolo 20 až 30 000 hodin, ale také díky nízké spotřebě energie. V porovnání s halogenovými svítidly je jejich světlo pocitově studenější.

Elektrické montážní lamy s žárovkou patří mezi levnější vybavení, ale na druhou stranu je využijete multifunkčně. Díky svému retro vzhledu dobře poslouží jako stylové osvětlení na dvoře nebo zahradě. Jestliže je chcete používat ve vlhkém a prašném prostředí, dobře si zkontrolujte, zda mají dostatečně vysoké bezpečnostní krytí IP.






Montážní přenosné LED lampy na stojanu

Pracovní reflektory mohou být umístěné na stojanu. Stojany se od sebe liší typem a výškou. Pracovní reflektory na výškově nastavitelných stojanech mají univerzální využití. Jednoduše nastavíte jejich výšku, ale také můžete jejich svit směrovat. K tomu se obvykle používají matice a úchyty. Je však nutné počítat s tím, že čím vyšší výšku nastavíte, tím méně stabilní lampa bude. Proto je důležité svítidlo umístit tam, kde nehrozí, že do něj někdo vrazí.

Jestliže dáváte přednost stabilitě, můžete sáhnout po svítidlech, která jsou napevno umístěna v podstavcích. Podstavec tvoří tvarovaná trubka, která je opatřená pogumovanou nebo plastovou rukojetí pro přenášení. Na spodní straně se nachází protiskluzová úprava. Tyto podstavce nelze výškově nastavovat, takže reflektor obvykle stojí na zemi a svítí směrem nahoru. Jestliže vás světlo oslňuje, budete muset lampu postavit na podstavec.

Zdroj energie

Podle zdroje energie můžete sáhnout po lampě s přívodním kabelem nebo akumulátorové variantě. Montážní LED lampy nabíjecí mohou mít pevně vestavěný dobíjecí akumulátor, nebo je možné akumulátory měnit. Předností těchto svítidel je nezávislost na dostupnosti elektrické zásuvky. Na druhou stranu jste limitovaní kapacitou baterie.

Nejběžnější jsou pracovní lampy s přívodním kabelem, které se rozsvítí, jakmile je připojíte k elektřině. Některé modely mohou být vybaveny i vypínačem. Vždy pamatujte na délku kabelu, která by vás neměla při práci omezovat.

Vychytávky montážních lamp

Při výběru pracovní lampy se zajímejte o maximální dosvit, který se udává v metrech a označuje, na jakou vzdálenost světlomet dosáhne. V tomto případě neplatí pravidlo, že výkonnější model bude svítit na delší vzdálenost.

Jaký výkon by montážní lampa měla mít? Na rozdíl od klasických žárovek se zde světelný tok neodvozuje od příkonu, ale udává se v lumenech. Platí, že čím je hodnota lumenů (lm) vyšší, tím více světla lampa vyzáří. Obvykle se setkáte s hodnotami:

  • 250 lm,
  • 400 lm,
  • 650 lm,
  • 1 300 lm,
  • 2 100 lm apod.

Kromě dosvitu a světelného toku se lampy mohou lišit i v nejrůznějších vychytávkách, které vám práci zpříjemní.

  • Háček nebo magnet – jedná se o závěsná zařízení, která vám umožní lampu jednoduše zafixovat, aniž byste potřebovali stojan, nebo jste museli lampu držet v ruce.
  • Naklápěcí mechanismus – umožní vám směrovat tok světla.
  • Pojezdová kolečka – pomohou se snadným přemístěním lampy.
  • Odolnost proti mechanickým nárazům – informuje vás o tom, s jak odolným modelem máte čest.
  • Bezpečnostní krytí IP – jestliže chcete lampu, která odolá stříkající vodě a je prachotěsná, sáhněte po výrobku s bezpečnostním krytím alespoň IP65.

Hledáte také osvětlení do interiéru nebo exteriéru? Prozkoumejte náš blog, který je plný rad a nápadů týkajících se světelného designu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste