Změňte ráz místnosti závěsným svítidlem

Vyberte originální kousek, pověste ho do správné výšky a sledujte tu parádu.

Začneme netradičně otázkou. Jak často si kupujete nový telefon? Určitě to nebude za delší dobu než pár let, že? To je vzhledem k rychlosti vývoje trendů a technologií v elektronice normální. A teď navazující otázka. Po jak dlouhé době si troufnete na výměnu závěsného lustru? To už bude pravděpodobně delší doba. Jde o to, že i trendy a móda v designech svítidel se vyvíjí. Nezapomeňte na to a obměňujte si doma svítidla, pokud chcete držet krok s designovými katalogy.

Výměna osvětlení vám přinese hned několik výhod. Vedle nového designu pravděpodobně vyměníte i žárovky, které se vyrábějí čím dál účinnější. Tím pádem ve výsledku ušetříte na elektřině. Dnešní svítidla už fungují prakticky výhradně na bázi LED technologie. Ta má vysokou účinnost, ihned svítí naplno a v porovnání s klasickou „edisonkou“ nemá skoro žádnou spotřebu elektřiny.

Jak na výměnu závěsného svítidla

Na začátku si vše v klidu promyslete. Pořádně si prohlédněte interiér pokoje, kde budete nový parádnický lustr instalovat. Všímejte si hlavně stávajících barev výbavy a taky toho, zda má nábytek v místnosti spíš hranaté kontury, nebo tíhne k oblým liniím se zakulacenými rohy. V podobném duchu vybírejte i nový dominantní kousek osvětlení.

Stejně jako na tvary a barvy myslete i na použitý materiál nového osvětlení. Do interiéru postaveného na měkkých přírodních materiálech se příliš nehodí studený kov ani tvrdé sklo. Ty nechte pro haly, obýváky a salóny okázalejšího rázu. Nikde totiž není psáno, že vám nepostačí jednoduchý lustr s plastovým nebo papírovým stínidlem. Skvělá jsou také stínítka látková.

Dneska už naštěstí není problém s instalací lustru. Prakticky všechny modely mají kromě základny, za kterou osvětlení přichytíte ke stropu, taky nastavitelnou délku zavěšení. To se vám bude hodit hlavně v nestandardně vysokých místnostech. Vždycky ale pamatujte na to, že nejspodnější část svítidla by měla být dost vysoko nad zemí, aby do světla nevrážel nejvyšší člen domácnosti.

Kromě lidí přizpůsobte výšku lustrů i dalšímu vybavení pokoje. Třeba oblíbený ostrůvek v kuchyni si zaslouží precizní nastavení výšky osvětlení. Oblíbenou variantou bývá hned několik závěsných svítidel vedle sebe. Všechna umístěte tak, aby jejich spodní okraj sahal nejméně 75 cm nad desku ostrůvku nebo stolu. Budete tak mít ideální poměr mezi mírou světla a bezpečím při manipulaci s jídlem.

Až budete mít lustry, jsou na řadě žárovky

Sebelepší lustry, by si bez žárovky ani neškrtnul. Takže počítejte rovnou s nákupem LED žárovek, které vám dávají celou řadu možností. Dost záleží na tom, jaký typ závěsného osvětlení si vyberete. Pro výrazné lustry s působivým designem si můžete dovolit například filamentovou LED žárovku. Ta imituje zářící vlákno u původních žárovek a nesvítí intenzivně, ale lidově řečeno na krásu a hodně dožluta. Bude se vám hodit na romantické chvilky nebo klidné a pohodové okamžiky plné relaxace.

Naopak pro osvětlení zmiňovaného kuchyňského ostrůvku volte raději klasické bílé LED žárovky výkonem odpovídajícím 75 W klasické žárovky. Pozor, pokud budete mít nad stolem nebo ostrůvkem vícero závěsných svítidel, kupte si do všech stejně silné žárovky se stejným odstínem bílé barvy. Jinak by to vypadalo ošklivě.

V koupelně se závěsným svítidlem nepochodíte

Nádherný lustr zavěšený ze stropu vám rád udělá parádu v obýváku, ložnici i kuchyni nebo jídelně. Ale určitě ho nekupujte do koupelny. Kromě toho, že se nehodí do prostoru, kde je větší vlhkost a častější střídání teplot, spíš by vám tam překážel. Stejně tak ho nepořizujte na záchod ani na chodbu. Pokud ale máte vstupní halu s vysokými stropy, je naopak závěsný lustr zajímavou možností. I tady ale doporučujeme rozhodnutí dobře zvážit.

Držíme vám palce, ať se vám z téměř nekonečné nabídky nejrůznějších svítidel podaří vybrat kousky, které vám sednou. Určitě vám doma pomůžou vylepšit interiér a možná i ušetřit nějakou tu korunu na elektřině. A až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Uvidíte, že vás zaujmou.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste